این مطلب را برای دوستانتان هم ارسال کنید :



لوازم پخت و پز و معایب و مزایای آنها


زمان تقریبی مطالعه 5دقیقه
آرام پز، زودپز، سرخ کن، مایکروویو همگی از لوازم کاربردی آشپزخانه می باشند . در این مطلب می خواهیم معایب و مزایای این لوازم کاربردی را برای شما بگوییم . 
 
معایب و مزایای لوازم گوناگون‌ پخت و پز:
امروزه پیشرفت فناوری بر جنبه های گوناگون‌ زندگی تاثیر زیادی گذاشته است . آشپزی نیز از این موضوع جدا نیست و ابزار این کار از وسایل ساده و معمولی به وسایلی تبدیل شده که کارایی های گوناگونی دارد . البته برخی از آنها همان وسایل قدیمی اما کاملا پیشرفته تر هستند . در انتخاب این وسایل در قدم اول باید به شرایط استفاده و مزایا و معایب آنها دقت کرد . در واقع نمی توان تنها به نام یک محصول اکتفا کرد و جنبه های واقعی آنرا نادیده گرفت . در ادامه به بیان برخی از مزایا و معایب کاربردی ترین محصولات امروزی می پردازیم . 
 
زودپز : سرعت طبخ 
زودپز یکی از قدیمی ترین وسایل آشپزخانه می باشد که البته انواع جدید آن از نظر استاندارد تایید شده است . مهم ترین مزیت این وسیله همان طور که از نامش پیداست، سرعت فرایند پخت مواد غذایی می باشد که مدت زمان پخت را به یک سوم کاهش می دهد . این مسئله درواقع می تواند سبب صرفه جویی انرژی شود . 
 
از آنجا که عملکرد زودپز مبتنی بر فشار زیاد درون دیگ است، حتما باید سوپاپ ها درست در جای خود قرار گیرد و از باز بودن منافذ آنها اطمینان داشت تا بخار اضافی خارج شود . درواقع زمانی که سوپاپ می چرخد و به اصطلاح سوت می زند، نشان دهنده فشار زیاد می باشد که به هیچ وجه نباید در چینی حالتی در ظرف را باز کرد . در این حالت نباید شعله زیاد باشد زیرا ممکن می باشد به افزایش فشار بیش ازحد و ترکیدن آن منجر شود . پس از پخت غذا باید دیگ را از روی حرارت برداشت و پس از اینکه هیچ بخاری از سوپاپ خارج نشد، در دیگ را باز کرد . 
توصیه می شود سبزی های نازک در زودپز طبخ نشود زیرا علاوه بر دمای بسیار بالا که باعث از بین رفتن ویتامین ها و ریزمغذی های آنها می شود، ممکن می باشد در برخی انواع زودپز، سبزی وارد سوپاپ و مانع از خروج بخار اضافی شود . 
انتخاب زودپزهایی که دارای سبد است، ارجحیت دارد زیرا می توان به راحتی مواد غذایی را بدون مخلوط شدن با آب غذا، از درون دیگ برداشت . 
 
مایکروفر : تکنولوژی آشپزی
این دستگاه که ثمره پیشرفت فناوری طی جنگ جهانی دوم می باشد امروزه در بسیاری از آشپزخانه ها دیده می شود . سرعت بالا در طبخ، گریل و گرم کردن مواد غذایی مهم ترین ویژگی مایکروفر است . البته رعایت برخی نکات مهم است . برای مثال هیچ گاه نباید ظروف فلزی یا چینی دارای لعاب طلایی یا نقره ای را در مایکروویو گذاشت زیرا به سرعت امواج را بازتاب می دهد و خطر انفجار دارد . 
پخت غیریکنواخت مواد غذایی و از بین رفتن ریزمغذی هایی مانند ویتامین C و B به دلیل حرارت بالای امواج، از معایب این فر مدرن است . درواقع از گذاشتن ظروف پلاستیکی جدا باید اجتناب کرد زیرا امواج دستگاه به سرعت با مولکول های پلاستیک واکنش نشان می دهد و وارد مواد غذایی می شود . 
گرم کردن آب، شیر و دیگر مایعات در مایکروفر اصلا توصیه نمی شود زیرا گرم شدن آنی همه مولکول ها سبب انفجار می شود . این موضوع در مورد تخم مرغ نیز صدق می کند . بعضی میوه ها و سبزی ها نیز به دلیل وجود آب و املاح معدنی مانند آهن، منیزیم و سلنیم سبب ایجاد جرقه های الکتریکی و ترکیدن می شود . 
 
غذاساز چند کاره:
غذاسازهای چند کاره که قابلیت های گوناگون‌ چندین وسیله مانند پلوپز، سرخ کن، زودپز و . . . را دارد، جایگزین خوبی برای فضای محدود آشپزخانه های امروزی می باشد و از طرفی در هزینه خانواده نیز صرفه جویی می شود زیرا نیاز به دستگاه های گوناگون‌ را برطرف می کند . در انتخاب این دستگاه، بیش از آن که برند و ظاهر مطرح باشد کاربرد ساده دستگاه مهم است . 
درواقع بهتر می باشد دستگاه به سیستم ضد تراکم مجهز باشد تا مانع از تبدیل بخار به قطرات آب شود که در این صورت تمیز کردن دستگاه نیز راحت تر است . دستگاه دارای دیگ تفلون می باشد که نیاز به مصرف روغن را به حداقل می رساند . درواقع برنامه های دیجیتال آن موجب استفاده بسیار راحت می شود و طبق برنامه، دستگاه خاموش می شود که نگرانی از سوختن غذا را رفع می کند . 
 
بخارپز ها : دوستدار سلامتی
این دستگاه برای طرفداران تغذیه سالم عالی می باشد زیرا انواع مواد غذایی بی نیاز به روغن و آب می پزد و در عین حال ارزش غذایی آنها به ویژه ویتامین ها حفظ می شود . حرارت ملایم و تنظیم برنامه طبخ، نگرانی از سوختن غذا را رفع می کند . درواقع در انواع چند طبقه به راحتی می توان چندین گروه از خوراکی ها را همزمان در دستگاه گذاشت . 
تنها ایرادی که می توان به این دستگاه گرفت مدت زمان طولانی پخت است . از طرفی معمولا غذاها ممکن می باشد خوشمزگی طبخ همانند روش های دیگر را نداشته باشد که برای این منظور استفاده از سبزی های معطر، ادویه و آب لیمو ترش تازه توصیه می شود . 
 
سرخ کن ها : 
با کمک این دستگاه می توانید مواد غذایی را کاملا یکنواخت و خوشرنگ سرخ کنید اما به یاد داشته باشید به دلیل اینکه خوراکی ها باید در روغن غوطه ور شود حتما از روغن های مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید . درواقع بهتر می باشد پس از اتمام کار، روغن را از دستگاه خارج و همه قسمت ها را کاملا تمیز کنید زیرا چربی ها عامل مهم جذب آلودگی هاست . 
به طور کلی استفاده از روغن فراوان مهم ترین عیب دستگاه سرخ می باشد اما خوشبختانه امروزه انواعی از این دستگاه به بازار آمده می باشد که بی نیاز به روغن یا به مقدار بسیار کم همین قابلیت سرخ کردن مواد غذایی را دارد . در این صورت نگرانی برای مصرف غذاهای پرکالری و استفاده مکرر از روغن را نخواهید داشت . 

این مطلب را برای دوستانتان هم ارسال کنید :



آرام پز، زودپز، سرخ کن، مایکروویو همگی از لوازم کاربردی آشپزخانه می باشند . در این مطلب می خواهیم معایب و مزایای این لوازم کاربردی را برای شما بگوییم .